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現代型環境変化と地域における生活文化の変容に関する研究 その3. : 岩手県農村地域における食に関する生活文化,産業の変化(学部プロジェクト研究)
https://iwate-pu.repo.nii.ac.jp/records/2112
https://iwate-pu.repo.nii.ac.jp/records/211297e1d766-afa0-4899-a043-5c19e95b6c41
名前 / ファイル | ライセンス | アクション |
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Item type | [ELS]紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1) | |||||
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公開日 | 2016-12-27 | |||||
タイトル | ||||||
タイトル | 現代型環境変化と地域における生活文化の変容に関する研究 その3. : 岩手県農村地域における食に関する生活文化,産業の変化(学部プロジェクト研究) | |||||
タイトル | ||||||
タイトル | The Modern Environmental Changes and the Life and Culture Transformation in Northern Tohoku Region, Japan Part 3. : Changes in Life, Culture and Industry for Food and Nutrition in Rural Areas in Iwate Prefecture | |||||
言語 | en | |||||
言語 | ||||||
言語 | jpn | |||||
キーワード | ||||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | 環境変容 | |||||
キーワード | ||||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | 食 | |||||
キーワード | ||||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | 産業 | |||||
キーワード | ||||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | 生活文化 | |||||
キーワード | ||||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | アンケート調査 | |||||
キーワード | ||||||
言語 | en | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | Environmental Change | |||||
キーワード | ||||||
言語 | en | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | Food and Nutrition | |||||
キーワード | ||||||
言語 | en | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | Industry | |||||
キーワード | ||||||
言語 | en | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | Life and Culture | |||||
キーワード | ||||||
言語 | en | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | Questionnaire | |||||
資源タイプ | ||||||
資源タイプ識別子 | http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 | |||||
資源タイプ | departmental bulletin paper | |||||
雑誌書誌ID | ||||||
収録物識別子タイプ | NCID | |||||
収録物識別子 | AA11516689 | |||||
論文名よみ | ||||||
タイトル | ゲンダイガタ カンキョウ ヘンカ ト チイキ ニ オケル セイカツ ブンカ ノ ヘンヨウ ニ カンスル ケンキュウ ソノ3 イワテケン ノウソン チイキ ニ オケル ショク ニ カンスル セイカツ ブンカ サンギョウ ノ ヘンカ ガクブ プロジェクト ケンキュウ | |||||
著者 |
川崎, 雅志
× 川崎, 雅志× 千葉, 俊之× 大里, 怜子× 佐々木, 隆× 原, 英子× 本間, 義規× KAWASAKI, Masashi× CHIBA, Toshiyuki× OSATO, Reiko× SASAKI, Takashi× KUSABA, Hara Eiko× HONMA, Yoshinori |
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著者所属(日) | ||||||
岩手県立大学盛岡短期大学部生活科学科食物栄養学専攻 | ||||||
著者所属(日) | ||||||
岩手県立大学盛岡短期大学部生活科学科食物栄養学専攻 | ||||||
著者所属(日) | ||||||
岩手県立大学盛岡短期大学部生活科学科食物栄養学専攻 | ||||||
著者所属(日) | ||||||
岩手県立大学盛岡短期大学部生活科学科生活科学専攻 | ||||||
著者所属(日) | ||||||
岩手県立大学盛岡短期大学部国際文化学科 | ||||||
著者所属(日) | ||||||
岩手県立大学盛岡短期大学部生活科学科生活科学専攻 | ||||||
抄録(英) | ||||||
内容記述タイプ | Other | |||||
内容記述 | Changes in life, culture and industry for food and nutrition in rural areas in Iwate prefecture were investigated by comparing with those about 50 years ago. This study was conducted in four typical rural areas running agriculture, forestry and fisheries. On the transformation of the life and culture for food and nutrition, we surveyed the source or market of the daily food, changes in the utilization of ten kinds of the items and appliances related to the eating habits (electric refrigerator, microwave oven, gas ring, IH heater, electric rice cooker, tableware dryer, tableware washing machine, hearth, furnace and well), and in the production of four kinds of the processed foods (miso, soy sauce, rice cake and pickle) and rice. Among the social changes that were investigated on the transformation of the industry for food and nutrition include worker of the agriculture, forestry and fisheries, places to ship and transport the farm and marine products, changes in use of the machines for the agriculture, forestry and fisheries, and in breeding of eight kinds of the domestic animals, utilization of the internet at work, and the continuity of the agriculture, forestry and fisheries. In some investigation contents, there have been changes for a period of about 50 years in the present survey, and these changes might be brought by the declining birthrate and aging of population and by the depopulation of the area which are the representative social changes in Japan. | |||||
書誌情報 |
岩手県立大学盛岡短期大学部研究論集 en : Bulletin of Morioka Junior College Iwate Prefectural University 巻 13, p. 15-19, 発行日 2011-03-01 |
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表示順 | ||||||
内容記述タイプ | Other | |||||
内容記述 | 6 | |||||
アクセション番号 | ||||||
内容記述タイプ | Other | |||||
内容記述 | KJ00006964919 | |||||
ISSN | ||||||
収録物識別子タイプ | ISSN | |||||
収録物識別子 | 13489720 |