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アイテム
ラットの血清および肝臓脂質レベルに対するインスタントカップ麺摂取の影響 : 異なる種類の調味料を用いた同一製品間の比較
https://iwate-pu.repo.nii.ac.jp/records/2203
https://iwate-pu.repo.nii.ac.jp/records/2203deb80761-e45f-4b72-a687-e76408e9157a
名前 / ファイル | ライセンス | アクション |
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Item type | [ELS]紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1) | |||||
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公開日 | 2016-12-27 | |||||
タイトル | ||||||
タイトル | ラットの血清および肝臓脂質レベルに対するインスタントカップ麺摂取の影響 : 異なる種類の調味料を用いた同一製品間の比較 | |||||
タイトル | ||||||
タイトル | Effects of the Feeding of Instant Cup Noodles on Serum and Liver Lipid Levels in Rats: Comparison between Identical Products Using Different Types of Seasoning | |||||
言語 | en | |||||
言語 | ||||||
言語 | eng | |||||
キーワード | ||||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | インスタントカップ麺 | |||||
キーワード | ||||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | 肝臓脂質 | |||||
キーワード | ||||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | 血清脂質 | |||||
キーワード | ||||||
言語 | en | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | instant cup noodles | |||||
キーワード | ||||||
言語 | en | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | liver lipid | |||||
キーワード | ||||||
言語 | en | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | serum lipid | |||||
資源タイプ | ||||||
資源タイプ識別子 | http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 | |||||
資源タイプ | departmental bulletin paper | |||||
雑誌書誌ID | ||||||
収録物識別子タイプ | NCID | |||||
収録物識別子 | AA11516689 | |||||
著者 |
千葉, さゆり
× 千葉, さゆり× 摂待, 詩織× 篠木, 千佳× 小濱, 広子× 金澤, 奈津美× 泉山, 若菜× 川崎, 雅志× CHIBA, Sayuri× SETTAI, Shiori× SHINOGI, Chika× KOHAMA, Hiroko× KANAZAWA, Natsumi× IZUMIYAMA, Wakana× KAWASAKI, Masashi |
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著者所属(英) | ||||||
en | ||||||
Food and Nutrition Major, Science of Living Department, MORIOKA JUNIOR COLLEGE IWATE PREFECTURAL UNIVERSITY | ||||||
著者所属(英) | ||||||
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Food and Nutrition Major, Science of Living Department, MORIOKA JUNIOR COLLEGE IWATE PREFECTURAL UNIVERSITY | ||||||
著者所属(英) | ||||||
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Food and Nutrition Major, Science of Living Department, MORIOKA JUNIOR COLLEGE IWATE PREFECTURAL UNIVERSITY | ||||||
著者所属(英) | ||||||
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Food and Nutrition Major, Science of Living Department, MORIOKA JUNIOR COLLEGE IWATE PREFECTURAL UNIVERSITY | ||||||
著者所属(英) | ||||||
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Food and Nutrition Major, Science of Living Department, MORIOKA JUNIOR COLLEGE IWATE PREFECTURAL UNIVERSITY | ||||||
著者所属(英) | ||||||
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Food and Nutrition Major, Science of Living Department, MORIOKA JUNIOR COLLEGE IWATE PREFECTURAL UNIVERSITY | ||||||
著者所属(英) | ||||||
en | ||||||
Food and Nutrition Major, Science of Living Department, MORIOKA JUNIOR COLLEGE IWATE PREFECTURAL UNIVERSITY | ||||||
記事種別(日) | ||||||
内容記述タイプ | Other | |||||
内容記述 | 学術論文 | |||||
記事種別(英) | ||||||
内容記述タイプ | Other | |||||
内容記述 | Original Article | |||||
抄録(日) | ||||||
内容記述タイプ | Other | |||||
内容記述 | インスタントカップ麺摂取の血清および肝臓脂質レベルに対する影響をラットにおいて検討した。ラットには一般に東日本と西日本で異なる種類の調味料で販売され摂取されているインスタントカップ麺を与えた。インスタントカップ麺は一般に,毎日の食事の3 食のうちの1 食として摂取することから,総エネルギー摂取量の3 分の1 をインスタントカップ麺としてラットに与えた。副睾丸脂肪組織の絶対重量が,基本食摂取に比べて東日本食摂取によって有意に増加し,西日本食摂取によって増加の傾向を示した。相対重量は,東日本食,西日本食両摂取によって基本食摂取に比べて有意に増加した。肝臓トリグリセリド含量が,基本食摂取に比べて東日本食摂取によって有意に増加し,西日本食摂取によって増加の傾向を示した。さらに,飲水量と尿排泄量が,基本食摂取に比べて西日本食摂取によって有意に増加し,東日本食摂取によって増加の傾向を示した。インスタントカップ麺の摂取によって,過剰な油脂の摂取による副睾丸脂肪組織と肝臓トリグリセリド含量の増加によるトリグリセリドの蓄積をもたらし,さらに,塩分の過剰摂取によることが知られている飲水量の増加によって尿排泄量の増加をもたらした。インスタントカップ麺の摂取は,油脂の過剰摂取による脂質異常症および肥満や,塩分の過剰摂取による高血圧症を発症させる危険性が高くなる恐れがあるため,そのような生活習慣病発症を防ぎ,また,バランスのとれた食事を確保するために,摂取をできる限り控えることが望ましい。 | |||||
抄録(英) | ||||||
内容記述タイプ | Other | |||||
内容記述 | The effects of the feeding of instant cup noodles on serum and liver lipid levels were studied in rats. Rats were fed an experimental diet containing instant cup noodles with different types of seasoning which are usually sold and consumed in eastern and western Japan. Instant cup noodles are usually ingested as one of three daily meals; therefore, the rats were fed experimental instant cup noodles to make up one-third of their total calorie intake. The absolute epididymal adipose tissue weight in the eastern Japan diet group was significantly higher than that in the basal diet group, and that in the western Japan diet group was higher but without a significant difference as compared to the basal diet group. The relative epididymal adipose tissue weight in the eastern and western Japan diet groups was significantly higher than that in the basal diet group. The liver triglyceride content in the eastern Japan diet group was significantly higher than that in the basal diet group, and that in the western Japan diet group was higher but without a significant difference as compared to the basal diet group. Furthermore, the water intake and urinary excretion in the western diet group were significantly higher than that in the basal diet group, and those in the eastern Japan diet group were higher but without a significant difference as compared to the basal diet group. The instant cup noodle ingestion increased the epididymal adipose tissue weight and liver triglyceride content, resulting in triglyceride accumulation, which accompanies the surplus intake of oils and fats. Furthermore, the ingestion of instant cup noodles resulted in an enhanced water intake, which is known to accompany the surplus intake of salt, resulting in an increase in urinary excretion. These results suggest that the feeding of instant cup noodles might create a risk of developing dyslipidemia and obesity due to the surplus intake of oils and fats, and may induce hypertension due to the surplus intake of salt. Therefore, it is important to limit the ingestion of instant cup noodles as much as possible to prevent the development of such lifestyle-related diseases, and to ensure the intake of a well-balanced diet. | |||||
書誌情報 |
岩手県立大学盛岡短期大学部研究論集 en : Bulletin of Morioka Junior College Iwate Prefectural University 巻 17, p. 31-37, 発行日 2015-03-01 |
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表示順 | ||||||
内容記述タイプ | Other | |||||
内容記述 | 8 | |||||
アクセション番号 | ||||||
内容記述タイプ | Other | |||||
内容記述 | KJ00009866939 | |||||
ISSN | ||||||
収録物識別子タイプ | ISSN | |||||
収録物識別子 | 13489720 |