ログイン
言語:

WEKO3

  • トップ
  • ランキング
To
lat lon distance
To

Field does not validate



インデックスリンク

インデックスツリー

メールアドレスを入力してください。

WEKO

One fine body…

WEKO

One fine body…

アイテム

  1. 紀要
  2. 岩手県立大学盛岡短期大学部研究論集
  3. 17

ラットの血清および肝臓脂質レベルに対する異なる種類の食餌摂取の影響 : カロリーを等価とした日本料理・西洋料理・中華料理の比較

https://iwate-pu.repo.nii.ac.jp/records/2202
https://iwate-pu.repo.nii.ac.jp/records/2202
4a18b3c2-a682-4fd5-9e32-6ba715777d7e
名前 / ファイル ライセンス アクション
KJ00009866899.pdf KJ00009866899.pdf (827.3 kB)
Item type [ELS]紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1)
公開日 2016-12-27
タイトル
タイトル ラットの血清および肝臓脂質レベルに対する異なる種類の食餌摂取の影響 : カロリーを等価とした日本料理・西洋料理・中華料理の比較
タイトル
タイトル Effects of the Feeding of Different Types of Diets on Serum and Liver Lipid Levels in Rats: Comparison among Japanese, Western- and Chinese-Style Foods with Equivalent Caloric Content
言語 en
言語
言語 eng
キーワード
主題Scheme Other
主題 日本料理
キーワード
主題Scheme Other
主題 西洋料理
キーワード
主題Scheme Other
主題 中華料理
キーワード
主題Scheme Other
主題 肝臓脂質
キーワード
主題Scheme Other
主題 血清脂質
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 Japanese, Western, and Chinese foods
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 liver lipid
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 serum lipid
資源タイプ
資源タイプ識別子 http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
資源タイプ departmental bulletin paper
雑誌書誌ID
収録物識別子タイプ NCID
収録物識別子 AA11516689
著者 泉山, 若菜

× 泉山, 若菜

WEKO 4540

泉山, 若菜

ja-Kana イズミヤマ, ワカナ

Search repository
金澤, 奈津美

× 金澤, 奈津美

WEKO 4541

金澤, 奈津美

ja-Kana カナザワ, ナツミ

Search repository
小濱, 広子

× 小濱, 広子

WEKO 4542

小濱, 広子

ja-Kana コハマ, ヒロコ

Search repository
篠木, 千佳

× 篠木, 千佳

WEKO 4543

篠木, 千佳

ja-Kana シノギ, チカ

Search repository
摂待, 詩織

× 摂待, 詩織

WEKO 4544

摂待, 詩織

ja-Kana セッタイ, シオリ

Search repository
千葉, さゆり

× 千葉, さゆり

WEKO 4545

千葉, さゆり

ja-Kana チバ, サユリ

Search repository
川崎, 雅志

× 川崎, 雅志

WEKO 4546

川崎, 雅志

ja-Kana カワサキ, マサシ

Search repository
IZUMIYAMA, Wakana

× IZUMIYAMA, Wakana

WEKO 4547

en IZUMIYAMA, Wakana

Search repository
KANAZAWA, Natsumi

× KANAZAWA, Natsumi

WEKO 4548

en KANAZAWA, Natsumi

Search repository
KOHAMA, Hiroko

× KOHAMA, Hiroko

WEKO 4549

en KOHAMA, Hiroko

Search repository
SHINOGI, Chika

× SHINOGI, Chika

WEKO 4550

en SHINOGI, Chika

Search repository
SETTAI, Shiori

× SETTAI, Shiori

WEKO 4551

en SETTAI, Shiori

Search repository
CHIBA, Sayuri

× CHIBA, Sayuri

WEKO 4552

en CHIBA, Sayuri

Search repository
KAWASAKI, Masashi

× KAWASAKI, Masashi

WEKO 4553

en KAWASAKI, Masashi

Search repository
著者所属(英)
en
Food and Nutrition Major, Science of Living Department, MORIOKA JUNIOR COLLEGE IWATE PREFECTURAL UNIVERSITY
著者所属(英)
en
Food and Nutrition Major, Science of Living Department, MORIOKA JUNIOR COLLEGE IWATE PREFECTURAL UNIVERSITY
著者所属(英)
en
Food and Nutrition Major, Science of Living Department, MORIOKA JUNIOR COLLEGE IWATE PREFECTURAL UNIVERSITY
著者所属(英)
en
Food and Nutrition Major, Science of Living Department, MORIOKA JUNIOR COLLEGE IWATE PREFECTURAL UNIVERSITY
著者所属(英)
en
Food and Nutrition Major, Science of Living Department, MORIOKA JUNIOR COLLEGE IWATE PREFECTURAL UNIVERSITY
著者所属(英)
en
Food and Nutrition Major, Science of Living Department, MORIOKA JUNIOR COLLEGE IWATE PREFECTURAL UNIVERSITY
著者所属(英)
en
Food and Nutrition Major, Science of Living Department, MORIOKA JUNIOR COLLEGE IWATE PREFECTURAL UNIVERSITY
記事種別(日)
内容記述タイプ Other
内容記述 学術論文
記事種別(英)
内容記述タイプ Other
内容記述 Original Article
抄録(日)
内容記述タイプ Other
内容記述 異なる種類の食餌摂取の血清および肝臓脂質レベルに対する影響をラットにおいて検討した。ラットには,実験食として日本料理,西洋料理,中華料理を,ヒトが一般に摂取している食事を組み合わせてメニューとし,カロリーを等価として与えた。副睾丸脂肪組織の絶対重量は,3 食の間で有意な違いはみられなかったが,相対重量が,日本食摂取に比べて洋食摂取によって有意に増加し,中華食摂取によって増加の傾向を示した。血清トリグリセリド濃度ならびに肝臓トリグリセリド含量が,洋食摂取によって日本食摂取に比べて有意に増加し,中華食摂取に比べて増加の傾向を示した。肝臓コレステロール含量が,洋食ならびに中華食摂取によって日本食摂取に比べて有意に増加した。日本料理,西洋料理,中華料理から調製した異なる種類の食餌摂取により血清および肝臓脂質レベルに対して異なる作用がみられ,こうした異なる作用は,少なくとも一部としてそれぞれの食餌の成分組成の違いによるものであることが示唆された。食品の作用は様々な成分の栄養的多様性により現れることが考えられ,バランスのとれた食事を摂ることが重要である。
抄録(英)
内容記述タイプ Other
内容記述 The effects of the feeding of different types of foods on serum and liver lipid levels were studied in rats. Rats were fed an experimental diet prepared from Japanese, Western, or Chinese foods. The menus of these experimental foods used in this study were considered to represent foods that are commonly combined in the diets humans eat with the stipulation that they contained an equivalent number of calories. The absolute epididymal adipose tissue weight was not significantly different among the three experimental diet groups, although the relative weight in the Western food group was significantly higher than that in the Japanese food group, and that in the Chinese food group was higher but without a significant difference as compared to the Japanese food group. The serum triglyceride concentration and liver triglyceride content in the Western food group were significantly higher than those in the Japanese food group, and those in the Western food group were higher but without a significant difference as compared to the Chinese food group. The liver cholesterol content in the Western and Chinese food groups was significantly higher than that in the Japanese food group. These results suggest that the feeding of different types of diets prepared from Japanese, Western, and Chinese foods had different effects on the serum and liver lipid levels in rats, and that the different actions might be due, at least in part, to the different compositions of the ingredients of the three experimental diets. The effects of the foods may have been a result of the nutritional diversity of the ingredients of the food; therefore, it is important to consume a well-balanced diet.
書誌情報 岩手県立大学盛岡短期大学部研究論集
en : Bulletin of Morioka Junior College Iwate Prefectural University

巻 17, p. 23-30, 発行日 2015-03-01
表示順
内容記述タイプ Other
内容記述 7
アクセション番号
内容記述タイプ Other
内容記述 KJ00009866899
ISSN
収録物識別子タイプ ISSN
収録物識別子 13489720
戻る
0
views
See details
Views

Versions

Ver.1 2023-06-19 11:23:49.471672
Show All versions

Share

Mendeley Twitter Facebook Print Addthis

Cite as

エクスポート

OAI-PMH
  • OAI-PMH JPCOAR 2.0
  • OAI-PMH JPCOAR 1.0
  • OAI-PMH DublinCore
  • OAI-PMH DDI
Other Formats
  • JSON
  • BIBTEX

Confirm


Powered by WEKO3


Powered by WEKO3