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アイテム
ラットの血清および肝臓脂質レベルに対する異なる種類の食餌摂取の影響 : カロリーを等価とした日本料理・西洋料理・中華料理の比較
https://iwate-pu.repo.nii.ac.jp/records/2202
https://iwate-pu.repo.nii.ac.jp/records/22024a18b3c2-a682-4fd5-9e32-6ba715777d7e
名前 / ファイル | ライセンス | アクション |
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Item type | [ELS]紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1) | |||||
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公開日 | 2016-12-27 | |||||
タイトル | ||||||
タイトル | ラットの血清および肝臓脂質レベルに対する異なる種類の食餌摂取の影響 : カロリーを等価とした日本料理・西洋料理・中華料理の比較 | |||||
タイトル | ||||||
タイトル | Effects of the Feeding of Different Types of Diets on Serum and Liver Lipid Levels in Rats: Comparison among Japanese, Western- and Chinese-Style Foods with Equivalent Caloric Content | |||||
言語 | en | |||||
言語 | ||||||
言語 | eng | |||||
キーワード | ||||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | 日本料理 | |||||
キーワード | ||||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | 西洋料理 | |||||
キーワード | ||||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | 中華料理 | |||||
キーワード | ||||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | 肝臓脂質 | |||||
キーワード | ||||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | 血清脂質 | |||||
キーワード | ||||||
言語 | en | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | Japanese, Western, and Chinese foods | |||||
キーワード | ||||||
言語 | en | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | liver lipid | |||||
キーワード | ||||||
言語 | en | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | serum lipid | |||||
資源タイプ | ||||||
資源タイプ識別子 | http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 | |||||
資源タイプ | departmental bulletin paper | |||||
雑誌書誌ID | ||||||
収録物識別子タイプ | NCID | |||||
収録物識別子 | AA11516689 | |||||
著者 |
泉山, 若菜
× 泉山, 若菜× 金澤, 奈津美× 小濱, 広子× 篠木, 千佳× 摂待, 詩織× 千葉, さゆり× 川崎, 雅志× IZUMIYAMA, Wakana× KANAZAWA, Natsumi× KOHAMA, Hiroko× SHINOGI, Chika× SETTAI, Shiori× CHIBA, Sayuri× KAWASAKI, Masashi |
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著者所属(英) | ||||||
en | ||||||
Food and Nutrition Major, Science of Living Department, MORIOKA JUNIOR COLLEGE IWATE PREFECTURAL UNIVERSITY | ||||||
著者所属(英) | ||||||
en | ||||||
Food and Nutrition Major, Science of Living Department, MORIOKA JUNIOR COLLEGE IWATE PREFECTURAL UNIVERSITY | ||||||
著者所属(英) | ||||||
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Food and Nutrition Major, Science of Living Department, MORIOKA JUNIOR COLLEGE IWATE PREFECTURAL UNIVERSITY | ||||||
著者所属(英) | ||||||
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Food and Nutrition Major, Science of Living Department, MORIOKA JUNIOR COLLEGE IWATE PREFECTURAL UNIVERSITY | ||||||
著者所属(英) | ||||||
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Food and Nutrition Major, Science of Living Department, MORIOKA JUNIOR COLLEGE IWATE PREFECTURAL UNIVERSITY | ||||||
著者所属(英) | ||||||
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Food and Nutrition Major, Science of Living Department, MORIOKA JUNIOR COLLEGE IWATE PREFECTURAL UNIVERSITY | ||||||
著者所属(英) | ||||||
en | ||||||
Food and Nutrition Major, Science of Living Department, MORIOKA JUNIOR COLLEGE IWATE PREFECTURAL UNIVERSITY | ||||||
記事種別(日) | ||||||
内容記述タイプ | Other | |||||
内容記述 | 学術論文 | |||||
記事種別(英) | ||||||
内容記述タイプ | Other | |||||
内容記述 | Original Article | |||||
抄録(日) | ||||||
内容記述タイプ | Other | |||||
内容記述 | 異なる種類の食餌摂取の血清および肝臓脂質レベルに対する影響をラットにおいて検討した。ラットには,実験食として日本料理,西洋料理,中華料理を,ヒトが一般に摂取している食事を組み合わせてメニューとし,カロリーを等価として与えた。副睾丸脂肪組織の絶対重量は,3 食の間で有意な違いはみられなかったが,相対重量が,日本食摂取に比べて洋食摂取によって有意に増加し,中華食摂取によって増加の傾向を示した。血清トリグリセリド濃度ならびに肝臓トリグリセリド含量が,洋食摂取によって日本食摂取に比べて有意に増加し,中華食摂取に比べて増加の傾向を示した。肝臓コレステロール含量が,洋食ならびに中華食摂取によって日本食摂取に比べて有意に増加した。日本料理,西洋料理,中華料理から調製した異なる種類の食餌摂取により血清および肝臓脂質レベルに対して異なる作用がみられ,こうした異なる作用は,少なくとも一部としてそれぞれの食餌の成分組成の違いによるものであることが示唆された。食品の作用は様々な成分の栄養的多様性により現れることが考えられ,バランスのとれた食事を摂ることが重要である。 | |||||
抄録(英) | ||||||
内容記述タイプ | Other | |||||
内容記述 | The effects of the feeding of different types of foods on serum and liver lipid levels were studied in rats. Rats were fed an experimental diet prepared from Japanese, Western, or Chinese foods. The menus of these experimental foods used in this study were considered to represent foods that are commonly combined in the diets humans eat with the stipulation that they contained an equivalent number of calories. The absolute epididymal adipose tissue weight was not significantly different among the three experimental diet groups, although the relative weight in the Western food group was significantly higher than that in the Japanese food group, and that in the Chinese food group was higher but without a significant difference as compared to the Japanese food group. The serum triglyceride concentration and liver triglyceride content in the Western food group were significantly higher than those in the Japanese food group, and those in the Western food group were higher but without a significant difference as compared to the Chinese food group. The liver cholesterol content in the Western and Chinese food groups was significantly higher than that in the Japanese food group. These results suggest that the feeding of different types of diets prepared from Japanese, Western, and Chinese foods had different effects on the serum and liver lipid levels in rats, and that the different actions might be due, at least in part, to the different compositions of the ingredients of the three experimental diets. The effects of the foods may have been a result of the nutritional diversity of the ingredients of the food; therefore, it is important to consume a well-balanced diet. | |||||
書誌情報 |
岩手県立大学盛岡短期大学部研究論集 en : Bulletin of Morioka Junior College Iwate Prefectural University 巻 17, p. 23-30, 発行日 2015-03-01 |
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表示順 | ||||||
内容記述タイプ | Other | |||||
内容記述 | 7 | |||||
アクセション番号 | ||||||
内容記述タイプ | Other | |||||
内容記述 | KJ00009866899 | |||||
ISSN | ||||||
収録物識別子タイプ | ISSN | |||||
収録物識別子 | 13489720 |