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アイテム
ラットの血清および肝臓脂質レベルに対する大豆摂取の影響 : 黄大豆と黒大豆の効果の比較
https://iwate-pu.repo.nii.ac.jp/records/2201
https://iwate-pu.repo.nii.ac.jp/records/22016c1e12b0-8464-406b-a883-cb713b2e8554
名前 / ファイル | ライセンス | アクション |
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Item type | [ELS]紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1) | |||||
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公開日 | 2016-12-27 | |||||
タイトル | ||||||
タイトル | ラットの血清および肝臓脂質レベルに対する大豆摂取の影響 : 黄大豆と黒大豆の効果の比較 | |||||
タイトル | ||||||
タイトル | Effects of the Feeding of Soybeans on Serum and Liver Lipid Levels in Rats: Comparison of Effects between Yellow and Black Soybeans | |||||
言語 | en | |||||
言語 | ||||||
言語 | eng | |||||
キーワード | ||||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | 肝臓脂質 | |||||
キーワード | ||||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | 血清脂質 | |||||
キーワード | ||||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | 大豆 | |||||
キーワード | ||||||
言語 | en | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | liver lipid | |||||
キーワード | ||||||
言語 | en | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | serum lipid, soybeans | |||||
資源タイプ | ||||||
資源タイプ識別子 | http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 | |||||
資源タイプ | departmental bulletin paper | |||||
雑誌書誌ID | ||||||
収録物識別子タイプ | NCID | |||||
収録物識別子 | AA11516689 | |||||
著者 |
小原, 亜矢香
× 小原, 亜矢香× 佐藤, 友花× 府金, 明日香× 谷地, 永里菜× 川崎, 雅志× OBARA, Ayaka× SATO, Tomoka× FUGANE, Asuka× YACHI, Erina× KAWASAKI, Masashi |
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著者所属(英) | ||||||
en | ||||||
Food and Nutrition Major, Science of Living Department, MORIOKA JUNIOR COLLEGE IWATE PREFECTURAL UNIVERSITY | ||||||
著者所属(英) | ||||||
en | ||||||
Food and Nutrition Major, Science of Living Department, MORIOKA JUNIOR COLLEGE IWATE PREFECTURAL UNIVERSITY | ||||||
著者所属(英) | ||||||
en | ||||||
Food and Nutrition Major, Science of Living Department, MORIOKA JUNIOR COLLEGE IWATE PREFECTURAL UNIVERSITY | ||||||
著者所属(英) | ||||||
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Food and Nutrition Major, Science of Living Department, MORIOKA JUNIOR COLLEGE IWATE PREFECTURAL UNIVERSITY | ||||||
著者所属(英) | ||||||
en | ||||||
Food and Nutrition Major, Science of Living Department, MORIOKA JUNIOR COLLEGE IWATE PREFECTURAL UNIVERSITY | ||||||
記事種別(日) | ||||||
内容記述タイプ | Other | |||||
内容記述 | 学術論文 | |||||
記事種別(英) | ||||||
内容記述タイプ | Other | |||||
内容記述 | Original Article | |||||
抄録(日) | ||||||
内容記述タイプ | Other | |||||
内容記述 | 大豆摂取の血清および肝臓脂質レベルに対する影響をラットにおいて検討した。ラットには黄大豆ならびに黒大豆を含む飼料を,基本飼料とタンパク質,脂質ならびに食物繊維量が同等の条件下で与えた。血清総コレステロール濃度が,黄大豆を含む飼料の摂取により基本飼料摂取と比べて有意に低下した。リポタンパク質ごとでは,高密度リポタンパク質コレステロール濃度が,黄大豆を含む飼料の摂取により基本飼料摂取と比べて有意に低下した。超低密度リポタンパク質コレステロール濃度ならびに低密度リポタンパク質コレステロール濃度に大豆摂取による有意な違いはみられなかった。肝臓コレステロール含量が,黄大豆ならびに黒大豆を含む飼料の摂取により有意な違いはみられなかったが,基本飼料摂取と比べて低下の傾向を示した。血清ならびに肝臓トリグリセリドレベルが,黄大豆ならびに黒大豆を含む飼料の摂取により基本飼料摂取と比べて有意に低下した。肝臓チオバルビツール酸反応物質値が,黄大豆ならびに黒大豆を含む飼料の摂取により基本飼料摂取と比べて有意に増加したが,黒大豆を含む飼料の摂取により黄大豆を含む飼料摂取と比べて有意に減少した。黄大豆ならびに黒大豆の摂取は,脂質代謝に対して有用な効果のあることが見出され,日常の食事において摂取していくことが推奨される。 | |||||
抄録(英) | ||||||
内容記述タイプ | Other | |||||
内容記述 | The effects of the feeding of soybeans on serum and liver lipid levels were studied in rats. Rats were fed an experimental diet containing yellow or black soybeans and containing the same levels of protein, lipids and dietary fibers as the basal diet. The serum total cholesterol concentration in the yellow soybean diet group was significantly lower than that in the basal diet group. As for the lipoprotein cholesterol concentrations, the HDL-cholesterol concentration in the yellow soybean diet group was significantly lower than that in the basal diet group, whereas there were no significant differences in the VLDL-cholesterol and LDL-cholesterol concentrations among the three diet groups. The liver cholesterol content was not significantly different among the three diet groups, although that in the yellow and black soybean diet groups was lower but without a significant difference as compared to the basal diet group. The serum and liver triglyceride levels in the yellow and black soybean diet groups were significantly lower than those in the basal diet group. The liver TBARS value in the yellow and black soybean diet groups was significantly higher than that in the basal diet group, while that in the black soybean diet group was significantly lower than that in the yellow soybean diet group. These results suggest that the feeding of both yellow and black soybeans has beneficial effects on lipid metabolism; thus, it is recommended to incorporate these soybeans into the daily diet. | |||||
書誌情報 |
岩手県立大学盛岡短期大学部研究論集 en : Bulletin of Morioka Junior College Iwate Prefectural University 巻 17, p. 15-21, 発行日 2015-03-01 |
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表示順 | ||||||
内容記述タイプ | Other | |||||
内容記述 | 6 | |||||
アクセション番号 | ||||||
内容記述タイプ | Other | |||||
内容記述 | KJ00009866879 | |||||
ISSN | ||||||
収録物識別子タイプ | ISSN | |||||
収録物識別子 | 13489720 |