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アイテム
ラットの血清および肝臓脂質レベルに対する緑茶摂取の影響 : カテキン濃度の異なる市販製品摂取時の影響の比較
https://iwate-pu.repo.nii.ac.jp/records/2200
https://iwate-pu.repo.nii.ac.jp/records/22002eb67849-7948-461d-94a6-362f57634eaf
名前 / ファイル | ライセンス | アクション |
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Item type | [ELS]紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1) | |||||
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公開日 | 2016-12-27 | |||||
タイトル | ||||||
タイトル | ラットの血清および肝臓脂質レベルに対する緑茶摂取の影響 : カテキン濃度の異なる市販製品摂取時の影響の比較 | |||||
タイトル | ||||||
タイトル | Effects of the Ingestion of Green Tea on Serum and Liver Lipid Levels in Rats: Comparison of Effects between Different Concentrations of Catechin Using Commercial Products | |||||
言語 | en | |||||
言語 | ||||||
言語 | eng | |||||
キーワード | ||||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | カテキン | |||||
キーワード | ||||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | 肝臓脂質 | |||||
キーワード | ||||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | 血清脂質 | |||||
キーワード | ||||||
言語 | en | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | catechin | |||||
キーワード | ||||||
言語 | en | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | liver lipid | |||||
キーワード | ||||||
言語 | en | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | serum lipid | |||||
資源タイプ | ||||||
資源タイプ識別子 | http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 | |||||
資源タイプ | departmental bulletin paper | |||||
雑誌書誌ID | ||||||
収録物識別子タイプ | NCID | |||||
収録物識別子 | AA11516689 | |||||
著者 |
菊池, 美千佳
× 菊池, 美千佳× 菅原, 千詠× 舘澤, あかり× 藤森, 麻里× 笹田, 怜子× 川崎, 雅志× KIKUCHI, Michika× SUGAWARA, Chie× TATESAWA, Akari× FUJIMORI, Mari× SASADA, Reiko× KAWASAKI, Masashi |
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著者所属(英) | ||||||
en | ||||||
Food and Nutrition Major, Science of Living Department, MORIOKA JUNIOR COLLEGE IWATE PREFECTURAL UNIVERSITY | ||||||
著者所属(英) | ||||||
en | ||||||
Food and Nutrition Major, Science of Living Department, MORIOKA JUNIOR COLLEGE IWATE PREFECTURAL UNIVERSITY | ||||||
著者所属(英) | ||||||
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Food and Nutrition Major, Science of Living Department, MORIOKA JUNIOR COLLEGE IWATE PREFECTURAL UNIVERSITY | ||||||
著者所属(英) | ||||||
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Food and Nutrition Major, Science of Living Department, MORIOKA JUNIOR COLLEGE IWATE PREFECTURAL UNIVERSITY | ||||||
著者所属(英) | ||||||
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Food and Nutrition Major, Science of Living Department, MORIOKA JUNIOR COLLEGE IWATE PREFECTURAL UNIVERSITY | ||||||
著者所属(英) | ||||||
en | ||||||
Food and Nutrition Major, Science of Living Department, MORIOKA JUNIOR COLLEGE IWATE PREFECTURAL UNIVERSITY | ||||||
記事種別(日) | ||||||
内容記述タイプ | Other | |||||
内容記述 | 学術論文 | |||||
記事種別(英) | ||||||
内容記述タイプ | Other | |||||
内容記述 | Original Article | |||||
抄録(日) | ||||||
内容記述タイプ | Other | |||||
内容記述 | 異なる濃度のカテキンを含む緑茶摂取の血清および肝臓脂質レベルに対する影響をラットにおいて検討した。ラットには異なる濃度のカテキンを含む市販緑茶を,コレステロール無添加食およびコレステロール負荷食とともに与えた。コレステロール無添加食摂取時において,副睾丸脂肪組織重量ならびに腎周辺脂肪組織重量はいずれもカテキン濃度の異なる緑茶摂取間で有意な差はみられなかった。一方,コレステロール負荷食摂取時において,高濃度カテキン含有緑茶の摂取により副睾丸脂肪組織重量が減少の傾向を示し,腎周辺脂肪組織重が有意に減少した。血清コレステロール濃度は,コレステロール無添加食摂取時,コレステロール負荷食摂取時のいずれにおいても,高濃度カテキンならびに低濃度カテキン含有緑茶の摂取による有意な違いはみられなかった。血清トリグリセリド濃度が,コレステロール無添加食摂取時,カテキン濃度の異なる緑茶摂取間で有意な違いはみられなかった。コレステロール負荷食摂取時において高濃度カテキン含有緑茶の摂取により低下の傾向を示した。血清チオバルビツール酸反応物質(TBARS)値は,コレステロール無添加食摂取時,コレステロール負荷食摂取時のいずれにおいても,高濃度カテキンならびに低濃度カテキン含有緑茶の摂取による有意な違いはみられなかった。肝臓TBARS 値が,コレステロール負荷食摂取時において,カテキン濃度の異なる緑茶摂取間で有意な差はみられず,コレステロール無添加食摂取時において,高濃度カテキン含有緑茶の摂取により減少の傾向を示した。これまでに,カテキンの摂取が動物同様ヒトにおいて脂質代謝に対して有用な効果をもたらすことが示されており,カテキン含有緑茶を頻繁に摂取することや効果的な用量で摂取することが脂質代謝に対して効果をもたらすと考えられる。 | |||||
抄録(英) | ||||||
内容記述タイプ | Other | |||||
内容記述 | The effects of the ingestion of different concentrations of catechin-containing green tea on serum and liver lipid levels were investigated in rats. The rats ingested different concentrations of catechin-containing green tea using commercial products with cholesterol-free and cholesterol-loaded diets. Neither epididymal nor perirenal adipose tissue weights were significantly different between the groups that consumed low and high concentrations of catechin with the cholesterol-free diet. However, with the cholesterol-loaded diet, the epididymal adipose tissue weight in the group that consumed a high concentration of catechin tended to be lower than that in the low-catechin-concentration group, and the perirenal adipose tissue weight was significantly lower in the high-catechin-concentration group than in the low-catechin-concentration group. The serum cholesterol concentration was not significantly different between the low- and high-catechin-concentration groups in either the cholesterol-free or cholesterol-loaded diets. The serum triglyceride concentration was not significantly different between the low- and high-catechin-concentration groups in the cholesterol-free diet. In the cholesterol-loaded diet, the serum triglyceride concentration in the high-catechin-concentration group tended to be lower than that in the low-catechin-concentration group. The serum TBARS value was not significantly different between the low- and high-catechin-concentration groups, both in the cholesterol-free and cholesterol-loaded diets. The liver TBARS value in the high-catechin-concentration group tended to be lower than that in the low-catechin-concentration group in the cholesterol-free diet. In the cholesterol-loaded diet, there was no significant difference in the liver TBARS value between the low- and high-catechin-concentration groups. Previous studies have demonstrated that tea catechin ingestion brought beneficial effects on lipid metabolism in humans as well as in animals. These results suggest that frequent catechin-containing green tea ingestion and taking an effective dose of tea catechin can have beneficial effects on lipid metabolism. | |||||
書誌情報 |
岩手県立大学盛岡短期大学部研究論集 en : Bulletin of Morioka Junior College Iwate Prefectural University 巻 17, p. 7-13, 発行日 2015-03-01 |
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表示順 | ||||||
内容記述タイプ | Other | |||||
内容記述 | 5 | |||||
アクセション番号 | ||||||
内容記述タイプ | Other | |||||
内容記述 | KJ00009866859 | |||||
ISSN | ||||||
収録物識別子タイプ | ISSN | |||||
収録物識別子 | 13489720 |