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アイテム
ラットの血清および肝臓脂質レベルに対する異なる種類の食品摂取の影響
https://iwate-pu.repo.nii.ac.jp/records/2160
https://iwate-pu.repo.nii.ac.jp/records/2160ae2d6269-2706-4a51-ba34-cb1efaa19495
名前 / ファイル | ライセンス | アクション |
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Item type | [ELS]紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1) | |||||
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公開日 | 2016-12-27 | |||||
タイトル | ||||||
タイトル | ラットの血清および肝臓脂質レベルに対する異なる種類の食品摂取の影響 | |||||
タイトル | ||||||
タイトル | Effects of the Feeding of Different Kinds of Foods on Serum and Liver Lipid Levels in Rats | |||||
言語 | en | |||||
言語 | ||||||
言語 | eng | |||||
キーワード | ||||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | 異なる種類の食品 | |||||
キーワード | ||||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | 肝臓脂質 | |||||
キーワード | ||||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | 血清脂質 | |||||
キーワード | ||||||
言語 | en | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | different kinds of foods | |||||
キーワード | ||||||
言語 | en | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | liver lipid | |||||
キーワード | ||||||
言語 | en | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | serum lipid | |||||
資源タイプ | ||||||
資源タイプ識別子 | http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 | |||||
資源タイプ | departmental bulletin paper | |||||
雑誌書誌ID | ||||||
収録物識別子タイプ | NCID | |||||
収録物識別子 | AA11516689 | |||||
著者 |
川崎, 雅志
× 川崎, 雅志× 城地, 香奈× 藤原, 碧× 柾屋, 郁美× 八重樫, 真梨× KAWASAKI, Masashi× JOCHI, Kana× FUJlWARA, Midori× MASAYA, Ikumi× YAEGASHI, Mari |
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著者所属(英) | ||||||
en | ||||||
Food and Nutrition Major, Science of Living Department,MORIOKA JUNIOR COLLEGE IWATE PREFECTURAL UNIVERSITY | ||||||
著者所属(英) | ||||||
en | ||||||
Food and Nutrition Major, Science of Living Department,MORIOKA JUNIOR COLLEGE IWATE PREFECTURAL UNIVERSITY | ||||||
著者所属(英) | ||||||
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Food and Nutrition Major, Science of Living Department,MORIOKA JUNIOR COLLEGE IWATE PREFECTURAL UNIVERSITY | ||||||
著者所属(英) | ||||||
en | ||||||
Food and Nutrition Major, Science of Living Department,MORIOKA JUNIOR COLLEGE IWATE PREFECTURAL UNIVERSITY | ||||||
著者所属(英) | ||||||
en | ||||||
Food and Nutrition Major, Science of Living Department,MORIOKA JUNIOR COLLEGE IWATE PREFECTURAL UNIVERSITY | ||||||
記事種別(日) | ||||||
内容記述タイプ | Other | |||||
内容記述 | 学術論文 | |||||
記事種別(英) | ||||||
内容記述タイプ | Other | |||||
内容記述 | Original Article | |||||
抄録(日) | ||||||
内容記述タイプ | Other | |||||
内容記述 | 血清および肝臓脂質レベルに対する異なる種類の食品摂取の影響をラットにおいて検討した。ラットには植物性食品,動物性食品ならびに海産食品のうち代表的で主要な食品である大豆,牛肉および魚(マグロ)を含む実験飼料を与えた。大豆および魚摂取群の血清遊離脂肪酸濃度が牛肉摂取群と比較して有意に低下した。牛肉摂取群の血清高密度リポタンパク質コレステロール濃度が他の2群と比較して有意に上昇し,その一方で(超低密度リポタンパク質+低密度リポタンパク質)コレステロール濃度に3群間で有意な違いはみられなかった。血清トリグリセリド濃度に3群間で有意な違いはみられなかった。魚摂取群の肝臓コレステロールおよびトリグリセリド含量が3群間で最も高かった。異なる種類の食品摂取により血清および肝臓脂質レベルに対して異なる作用がみられた。今回の研究で検討した食品の摂取による作用は,食品を成分に分けた摂取と比較して同じ場合と異なる場合とがあった。食品の作用はその中に含まれる様々な成分の相互作用により現れることが示唆された。 | |||||
抄録(英) | ||||||
内容記述タイプ | Other | |||||
内容記述 | The effects of the feeding of different kinds of foods on serum and liver lipid levels were studied in rats. Rats were fed an experimental diet containing soybean, beef or fish (tuna), which are typical staple foods in the categories of vegetable foods, animal foods, and seafood, respectively. The serum nonesterified fatty acid concentration in the soybean and fish diet groups was significantly lower than that in the beef diet group. The serum high-density lipoprotein-cholesterol concentration in the beef diet group was significantly higher as compared to the other groups, whereas there was no significant difference in the very-low-density lipoprotein plus very-low-density lipoprotein-cholesterol concentration among the three diet groups. The serum triglyceride concentration was not significantly different among the three diet groups. The liver cholesterol and triglyceride contents in the fish diet group were the highest among the three diet groups. The feeding of different kinds of foods results in different effects on the serum and liver lipid levels in rats. The effects of the diets investigated in the present study were the same for some parameters and different for others as compared to the effects of the separate feeding of each of the ingredients in the foods. These results suggest that the effects of a food may be revealed to be a result of the interaction of various ingredients in the food. | |||||
書誌情報 |
岩手県立大学盛岡短期大学部研究論集 en : Bulletin of Morioka Junior College Iwate Prefectural University 巻 15, p. 15-20, 発行日 2013-03-01 |
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表示順 | ||||||
内容記述タイプ | Other | |||||
内容記述 | 5 | |||||
アクセション番号 | ||||||
内容記述タイプ | Other | |||||
内容記述 | KJ00008632859 | |||||
ISSN | ||||||
収録物識別子タイプ | ISSN | |||||
収録物識別子 | 13489720 |