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アイテム
ラットの血清および肝臓脂質レベルに対する異なる種類の食餌摂取の影響 : 農産食品と海産食品の比較
https://iwate-pu.repo.nii.ac.jp/records/2159
https://iwate-pu.repo.nii.ac.jp/records/21592d8329ef-dfc5-47b2-a0cc-584fb3bc54e9
名前 / ファイル | ライセンス | アクション |
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Item type | [ELS]紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1) | |||||
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公開日 | 2016-12-27 | |||||
タイトル | ||||||
タイトル | ラットの血清および肝臓脂質レベルに対する異なる種類の食餌摂取の影響 : 農産食品と海産食品の比較 | |||||
タイトル | ||||||
タイトル | Effects of the Feeding of Different Types of Diets on Serum and Liver Lipid Levels in Rats : Comparison between Foods Derived from Farm and Marine Products | |||||
言語 | en | |||||
言語 | ||||||
言語 | eng | |||||
キーワード | ||||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | 農産食品と海産食品 | |||||
キーワード | ||||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | 肝臓脂質 | |||||
キーワード | ||||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | 血清脂質 | |||||
キーワード | ||||||
言語 | en | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | foods derived from farm and marine products | |||||
キーワード | ||||||
言語 | en | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | liver lipid serum lipid | |||||
資源タイプ | ||||||
資源タイプ識別子 | http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 | |||||
資源タイプ | departmental bulletin paper | |||||
雑誌書誌ID | ||||||
収録物識別子タイプ | NCID | |||||
収録物識別子 | AA11516689 | |||||
著者 |
川崎, 雅志
× 川崎, 雅志× 阿部, 美香× 工藤, 寿々子× 鈴木, 美里× 藤村, 碧× 吉田, 早希× KAWASAKI, Masashi× ABE, Mika× KUDO, Suzuko× SUZUKI, Misato× FUJlMURA, Midori× YOSHIDA, Saki |
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著者所属(英) | ||||||
en | ||||||
Food and Nutrition Major, Science of Living Department, MORIOKA JUNIOR COLLEGE IWATE PREFECTURAL UNIVERSITY | ||||||
著者所属(英) | ||||||
en | ||||||
Food and Nutrition Major, Science of Living Department, MORIOKA JUNIOR COLLEGE IWATE PREFECTURAL UNIVERSITY | ||||||
著者所属(英) | ||||||
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Food and Nutrition Major, Science of Living Department, MORIOKA JUNIOR COLLEGE IWATE PREFECTURAL UNIVERSITY | ||||||
著者所属(英) | ||||||
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Food and Nutrition Major, Science of Living Department, MORIOKA JUNIOR COLLEGE IWATE PREFECTURAL UNIVERSITY | ||||||
著者所属(英) | ||||||
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Food and Nutrition Major, Science of Living Department, MORIOKA JUNIOR COLLEGE IWATE PREFECTURAL UNIVERSITY | ||||||
著者所属(英) | ||||||
en | ||||||
Food and Nutrition Major, Science of Living Department, MORIOKA JUNIOR COLLEGE IWATE PREFECTURAL UNIVERSITY | ||||||
記事種別(日) | ||||||
内容記述タイプ | Other | |||||
内容記述 | 学術論文 | |||||
記事種別(英) | ||||||
内容記述タイプ | Other | |||||
内容記述 | Original Article | |||||
抄録(日) | ||||||
内容記述タイプ | Other | |||||
内容記述 | 血清および肝臓脂質レベルに対する異なる種類の食餌摂取の影群をラットにおいて検討した。ラットには主に植物性食品および動物性食品を含む農産物ならびに海産食品を含む海産物から調製した実験飼料を与えた。血清コレステロール,トリグリセリド,リン脂質および遊離脂肪酸濃度に農産物群と海産物群との間に有意な違いはみられなかった。海産物群の肝臓コレステロールおよびトリグリセリド含量が農産物群に比べて有意に減少し,その一方でリン脂質含量が有意に増加した。海産物群の血清および肝臓チオバルビツール酸反応性物質レベルが農産物群に比べて有意に増加した。農産物と海産物から調製した異なる種類の食餌摂取により血清および肝臓脂質レベルに対して異なる作用がみられ,こうした異なる作用は少なくとも一部として両食餌の成分組成の違いによるものであることが示唆された。食品の作用は様々な成分の栄養的多様性により現れることが考えられ,バランスのとれた食事を取ることが重要である。 | |||||
抄録(英) | ||||||
内容記述タイプ | Other | |||||
内容記述 | The effects of the feeding of different types of foods on serum and liver lipid levels were studied in rats. Rats were fed an experimental diet prepared from foods derived from farm products containing mainly vegetable and animal foods or from marine products, mainly seafood. The serum cholesterol, triglyceride, phospholipid, and nonesterified fatty acid concentrations were not significantly different between the farm- and marine-products diet groups. The liver cholesterol and triglyceride contents in the marine-products diet group were significantly lower than those in the farm-products diet group. On the other hand, the marine-products diet significantly increased the liver phospholipid content. Both serum and liver thiobarbituric acid-reactive substance values in the marine-products diet group were significantly higher than those in the farm-products diet group. The feeding of different types of diets prepared from foods derived from farm or marine-products has different effects on the serum and liver lipid levels in rats, and the different actions might be due, at least in part, to the different compositions of the ingredients of the two experimental diets. The effects of foods may be a result of the nutritional diversity of the ingredients of the foods; thus, it is important to consume a well-balanced diet. | |||||
書誌情報 |
岩手県立大学盛岡短期大学部研究論集 en : Bulletin of Morioka Junior College Iwate Prefectural University 巻 15, p. 7-13, 発行日 2013-03-01 |
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表示順 | ||||||
内容記述タイプ | Other | |||||
内容記述 | 4 | |||||
アクセション番号 | ||||||
内容記述タイプ | Other | |||||
内容記述 | KJ00008632739 | |||||
ISSN | ||||||
収録物識別子タイプ | ISSN | |||||
収録物識別子 | 13489720 |